balet in realitatea virtuala
17iun.

Urmareste balet in realitatea virtuala

Din cauza pandemiei, tot mai multe manifestări artistice au fost nevoite să se reinventeze, aşa că acum putem urmări balet in realitatea virtuala. După ce am avut concerte şi chiar festivaluri întregi trecute în mediul virtual, piese de teatru chiar, acum a venit şi rândul dansului.

Boston Ballet este prima companie mare de balet care să fi regândit trei spectacole special pentru a putea fi urmărite în mediul virtual. În loc să adapteze un show pentru VR, au gândit lucrurile de zero pentru a putea fi urmărite şi apreciate în realitate virtuală – de la fiecare mişcare până la încordarea muşchilor balerinilor. Primul spectacol este Zoom In, de Ken Ossola, dar în curând vor apărea şi On (my) line, In (my) mind de My’Kal Stromile, iar pasionaţii baletului se vor putea bucura de aceste spectacole pe orice device care suportă VR – smarphone sau headset Oculus Quest.

Pentru că a conceput acest spectacol de balet in realitatea virtuala pentru un alt gen de public, care nu va mai sta în scaun să urmărească ce se întâmplă în faţa lui, ci va avea un mediu 360 de grade la dispoziţie, Ken Ossola a gândit spectacolul în jurul celui care îl urmăreşte, mişcările sunt peste tot pe lângă el.

All the choreography has to be designed to move around the camera in a circular way,” says Ossola. “I discovered new ways to guide the audience. You have to manage the space to constantly excite them.”

Mai mult, unele dintre părţile de solo au transformat dansatorii în cameramani, camera fiind pasată de la unul la altul pentru a urmări dinamic şi coerent mişcarea şi, fără să îşi dea seama, publicul devine parte din coreografie.  Totuşi, Ossola a recunoscut că asemenea filmări au venit cu câteva dezavantaje, mai ales din partea dansatorilor, cărora le-a lipsit energia publicului, iar fiecare dintre ei a trebuit să îşi gândească momentul ca un solo, tocmai pentru că privirea celui care urmăreşte spectacolul în VR ar putea fi îndreptată doar către el sau ea.

Alte  ompanii de balet au adoptat o altă metodă de a interacţiona cu publicul şi cu tehnologia. Spre exemplu, Compania Alexander Whitley va prezenta anul viitor spectacolul Future Rites, în care inteligenţa artificială le va permite spectatorilor se danseze alături de balerini, controlându-şi propriul avatar care să se mişte printre profesionişti.

Realitatea virtuală e un mediu foarte ofertant pentru manifestările artistice, iar pandemia a crescut şi schimbat nevoile de interacţiune ale publicului cultural. Dacă iniţial acesta s-a mulţumit să urmărească spectacole de teatru sau concerte pe ecranul televizorului sau laptopului, acum îşi doreşte ceva mai intens şi care să îi creeze senzaţia că se afla în sala de spectacol şi, de ce nu, pe scenă şi parte a acestuia.

Concerte în realitatea virtuală tot apar, de la Marshmello, la Billie Eilish sau Travis Scott care a avut un show în Minecraft, artiştii devin tot mai prezenţi în mediul virtual. Nici filmele nu stau mai rău, într-atât încât marile festivaluri de gen au inclus şi categorii de VR în expunerile lor, iar producătorii de documentare ne oferă acum informaţii în VR.

ABOUT THE AUTHOR

didi

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.