08dec.

Realitatea virtuală. Ce este și la ce ne folosește?

Ce este de fapt realitatea virtuală?

Conceptul de realitate virtuală derivă din termenii de realitate și virtual. Virtualul presupune absența unor limite vizuale, palpabile. Practic este legat de imaginație și minte. Astfel, realitatea virtuală ar putea fi tradusă prin realitatea imaginativă, a viselor. Asta poate presupune multe opțiuni dar și o emulare specifică a realității.

Ființele cunosc lumea prin intermediul simțurilor și a percepției. Am învățat de mici că avem 5 simțuri: gustul, atingerea, mirosul, vederea și auzul. Adevărul este că oamenii au cu mult mai multe simțuri decât atât: exemple ar putea fi echilibrul sau intuiția. Creierul este ajutat de sistemul senzorial in a primi un flux bogat de informații ce pornesc din mediu și ajung în minte.

Tot ceea ce știm despre realitatea noastră derivă din ceea ce percepem prin simțuri. Cu alte cuvinte, întreaga noastră percepție legată de realitate este o combinație între informații senzoriale și mecanismele cerebrale care le procesează. Dacă vei prezenta simțurilor tale informații fabricate vei altera și felul în care este percepută acea realitate. Vei primi o realitate care nu se află de fapt acolo, dar pe care o vei percepe ca fiind reală, exact ceea ce am putea numi realitate virtuală.

Pe scurt, realitatea virtuală presupune a prezenta simțurilor noastre un mediu înconjurător generat virtual; un mediu pe care îl putem explora în diferite feluri.

În termeni mai tehnici…

Răspunsul la  întrebarea “Ce este realitatea virtuală?” în termeni tehnici este mult mai direct: realitatea virtuală este termenul ce descrie un mediu tridimensional generat de un computer, un mediu de interacțiune și explorare pentru ființele umane. Acea persoană devine o parte a lumii virtuale sau este “scufundat” în acest mediu, iar cât timp este acolo are puterea de a manipula obiecte sau de a acționa conform unei palete specifice.

Cum este creată această realitate virtuală?

Istoric punând problema, deși realitatea virtuală a avut mai multe forme, astăzi aceasta este implementată și creată cu ajutorul tehnologiei computerizate.  Există o sferă de sisteme care deservesc acestui scop: căști, benzi de alergat omni direcționale și mănuși speciale. Toate acestea au scopul de a stimula simțurile și de a crea iluzia realității.

Este mult mai complicat decât pare, din moment ce toate simțurile și creierul au evoluat pentru a ne oferi o experiență bine sincronizată și mediată. De obicei, ne dăm seama când ceva nu funcționează așa cum ar trebui. Ne confruntăm cu termeni precum imersiune și realism. Aici se diferențiază experiențele convingătoare și agreabile de cele deranjate, iar motivele sunt în mare parte tehnice sau conceptuale.

Tehnologia realității virtuale trebuie să ia în calcul psihologia umană. De exemplu, câmpul vizual uman nu arată precum un cadru video. Avem mai mult sau mai puțin de 180 grade de vizibilitate și deși nu suntem mereu conștienți de vederea periferică, dacă aceasta ar dispărea cu siguranțăam observa. De exemplu, atunci când există un conflict între ochi și urechea internă apare răul de mișcare. Este similar cu răul de mașină sau cel de mare.

Dacă un mod de a implementa realitatea virtuală reușește să găsească o combinație potrivită de hardware, soft și de sincronizare senzorială, aceasta ajunge la ceea ce putem numi un simț al prezenței,  când subiectul chiar simte că face parte din acel mediu înconjurător.

De ce să avem realitate virtuală?

Ce face ca dezvoltarea realității virtuale să merite cu adevărat? Potențialul de distracție este evident. Filmele sau jocurile video de tip imersiv sunt niște exemple bunicele. Însă realitatea virtuală are o serie de moduri de aplicare mult mai variate și serioase:

  • Arhitectură
  • Sport
  • Medicină
  • Artă
  • Entertainment

Realitatea virtuală poate conduce la descoperiri noi și captivante în domenii care au un impact direct asupra vieților noastre de zi cu zi.

Poate fi transpus în realitatea virtuală orice poate fi considerat prea periculos, costisitor sau nepractic în realitatea actuală. De la antrenamentul piloților, la aplicații medicale pentru studenții la chirurgie, realitatea virtuală ne permite să ne asumăm niște riscuri pentru a câștiga experiență folositoare în lumea reală.  Odată cu scăderea costurilor realității virtuale și cu cât aceasta va deveni mai comercială ne putem aștepta la mai multe moduri mai serioase de a o folosi, cum ar fi, de exemplu, educația. Realitatea virtuală împreună cu verișoara sa, realitatea augmentată, ar putea schimba substanțial interfața pe care o avem cu tehnologiile digitale.

Caracteristici ale sistemelor de realitate virtuală

Există multe tipuri de sisteme de realitate virtuală, dar toate au aceleași caracteristici, precum abilitatea de a permite persoanei să vadă imagini tridimensionale. Aceste imagini sunt în mărimea naturală  și se schimbă atunci când persoana se plimbă prin mediul ce corespunde schimbăroo câmpului vizual. Scopul este să existe o îmbinare perfectă între cap și mișcările ochilor și percepția a ceea ce se petrece în acel mediu. Asta întărește ideea că mediul virtual trebuie să fie atât realistic cât și agreabil.

Un mediu virtual ar trebui să genereze răspunsurile potrivite – în timp real – cât timp persoana explorează împrejurimile. Problemele apar atunci când există o întârziere între acțiunea participantului și răspunsul sistemului. Acestea conduc la o experiență perturbată. Este momentul în care îți dai seama că te afli într-un mediu artificial și îți modifici comportamentul în concordanță cu asta. Ideal este existe o interacțiune naturală care să devină o experiență memorabilă.

Pe scurt.

Realitatea virtuală este crearea unui mediu virtual ce este prezentat simțurilor noastre într-un fel pe care îl percepem a fi real. Folosește o serie de tehnologii pentru a își atinge scopul și face apel la percepția și cunoașterea umane.

Are folos de tip distractiv cât și utilizări mai serioase. Tehnologia se ieftinește și este din ce în ce mai des întâlnită. Ne putem aștepta la din ce în ce mai multe inovații din sfera aceasta și de ce nu, un mod nou în care vom comunica și lucra.

La Gateway VR Studio ai la dispoziție cele mai noi aparaturi de realitate virtuală de pe piață – despre care iți vom povesti detaliat în următoarea postare – și o varietate de aplicații și experiențe menite să te facă să te simți super. Echipa noastră se va asigura că ai parte de cel mai bun tratament și de aplicațiile potrivite personalității tale. Te așteptăm cu drag!

Articol tradus și adaptat – http://www.vrs.org.uk/virtual-reality/what-is-virtual-reality.htm

Realitatea virtuală este ca și când ai fi într0un vis pe care îl poți controla!
Ce este realitatea virtuală?

                                                                                                             

ABOUT THE AUTHOR

Andreea
Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams
COMMENT (4)
Alexandru / aprilie 16, 2019

Great article and beautiful vision of life. I totally agree! Thanks Andreea!

Răspunde
Explorând Complexitatea Divertismentului Virtual: Un Ghid Cuprinzător - Info Huedin / mai 30, 2023

[…] din spatele realității virtuale și aplicațiile sale în diverse forme de divertisment sunt revolutionare. Jocurile VR care îți […]

Răspunde
Top Avansuri Tehnologice din Industria Jocurilor de Noroc în 2023 / septembrie 4, 2023

[…] trenduri care vor revoluționa industria divertismentului în 2023, dar și pe viitor. Cu ajutorul realității virtuale, jucătorii pot intra într-o lume fantastică, generată cu ajutorul tehnologiei, simțindu-se ca […]

Răspunde
Evoluția ruletei de-a lungul timpului ⋆ Nova Tv Medias / noiembrie 29, 2023

[…] În mod evident, posibilitățile nu se opresc aici. Poate că în viitorul apropiat vor apărea și mai multe variante la fel de interesante. Nu trebuie să uităm nici de experiența imersivă ce are la bază realitatea virtuală. […]

Răspunde

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.