08iun.

Al doilea cinematograf VR din Europa se va deschide la București

Vești mari pentru entuziaștii VR din Romania: din 13 iunie, la Veranda Mall din București se va deschide cel de-al doilea cinema VR din Europa.

Primul cinema VR (realitate virtuală) se află în Amsterdam, Olanda.

Observăm cu bucurie entuziasmul în creștere al românilor față de realitatea virtuală și se pare că nu suntem singurii. Viitorul filmelor este pe cale sa se schimbe dramatic datorita realitatii virtuale, astfel avem de a face cu un nou concept: cinema VR. Pregătește-te să pătrunzi total în filmele pe care le vezi.

Deborah Chen, pasionată de realitate virtuală și fondatoarea The VR Cinema Romania, vine din Londra și face parte din a doua generație de chinezi britanici.

 „România, deși e o țară mică, este deasupra graficului din multe privințe. E suficient să privești internetul din România, aici conexiunea e mai rapidă decât oriunde altundeva în lume”, a declarat Chen, într-un interviu acordat publicaţiei Cinemagia.

 

cinema VR

 

Fondatoarea The VR Cinema România a povestit într-un interviu acordat site-ului Cinemagia despre motivația de a deschide un cinema VR în Romania:

Ce anume v-a convins să lansați acest tip unic de cinema în România?
Deborah Chen: Pe moment, toate echipamentele de realitate virtuală au un cost prohibitiv, și acesta este motivul pentru care am dorit să lansez un cinema VR. Ceea ce am vrut, în esență, a fost să aduc oamenilor această experiență, și nu doar tinerilor, ci și copiilor, bunicilor, celor care nu au altfel ocazia să descopere VR.

Vin din Londra, fac parte din a doua generație de chinezi britanici. Londra este acum un teren fertil pentru creativitate și pentru tehnologii noi. Din motive personale, am ajuns la București și de atunci încoace m-am îndrăgostit de România.

România, deși e o țară mică, este deasupra graficului din multe privințe. E suficient să privești internetul din România, aici conexiunea e mai rapidă decât oriunde altundeva în lume.

Cât privește realitatea virtuală, vorbim de un lung drum de la SF la adoptarea pe scară largă, proces la care vrem să contribuim. Vrem cât mai mulți oameni posibil să îmbrățișeze această tehnologie cât se poate de repede.
Nu planificăm să fim pe plus în primul an, deoarece compania ne sponsorizează biletele, însă pentru viitor sperăm să devenim unul dintre cei mai mari distribuitori globali.

Ce alte țări, înafară de România, au cinematografe VR, din ceea ce știți?
Deborah Chen: În Europa,  mai știu doar de încă unul, în Olanda. Se spune că ar fi planuri de a deschide unul în China. Și când se face în China ceva, se face la scară largă, deci mă aștept la un lanț de cinematografe VR.

Cum ați ajuns în fruntea proiectului?
Deborah Chen:  Ei bine, sunt implicată în mod normal în finanțe. Mă ocup de decizii investiționale. Asta e partea plicticoasă, dar din fericire mă ocup și de lucruri creative.

Am fost fascinată de mult timp de VR și apoi l-am întâlnit, la Amsterdam, pe Jip Samhoud care a devenit un content partner la noi. Jip este un pionier în domeniul realității virtuale. Am discutat și am făcut brainstorming, mi-a plăcut ideea de cinema VR în România, și după ce am venit la București am luat inițiativa.

În 10 ani, VR va aduce schimbări majore în societatea noastră. Va fi un privilegiu pentru mine să joc un rol în asta, mic sau mare.

Există și alte locații VR pregătite pentru a fi deschise în viitor în România, pe lângă cinematograful pe care îl veți lansa pe 13 iunie?
Deborah Chen:  Vom începe cu un spațiu de 150 metri pătrați la Veranda Mall pentru primul, și apoi sperăm să extindem în restul țării.

La Festivalul de film de la Cannes, la standul românesc s-au putut urmări şase scurtmetraje VR, realizate de echipe româneşti. Le-aţi văzut? Se vor difuza în acest cinematograf de realitate virtuală deschis la Bucureşti?
Deborah Chen: Nu am văzut încă versiunile finale la toate aceste scurtmetraje, dar mi-au fost arătate fragmente în diferite etape ale producţiei. Unele scurtmetraje sunt mai potrivite pentru cinema decât altele. Suntem cu siguranţă aici pentru a ajuta să promovăm toate talentele autohtone.

Cum am mai spus, unul din obiectivele noastre este să permitem tinerilor regizori de VR să ajungă prin creaţiile lor la un public cât mai larg fiind singura platformă de distribuţie din România.

Ce ar avea de spus un specialist în neuroștiință despre influența VR asupra creierului uman? Există oare noi conexiuni? VR îi va ajuta pe copii, ați spus deja că realitatea virtuală va fi introdusă în școli în scop educațional.
Deborah Chen:  Realitatea virtuală (VR) este adesea numită „mijlocul de comunicare suprem”/”final medium”. Asta este datorită unei puteri fără precedent de a împărtăși idei și experiențe. Filmele în realitatea virtuală sunt extraordinar de eficiente în a crea empatie și a stimula acțiunea și imaginația. Și mai important, realitatea virtuală folosită cu scop educativ va permite cursanților să învețe mai repede și în mod interactiv, mai mult decât oricând altcândva.

Să ne imaginăm o oră de geografie în care elevii au ocazia să meargă pe gheața din Antarctica. Sau o oră de istorie unde elevii văd față în față ororile sclaviei. Sau o oră de istoria artei unde eleii îl văd pe viu pe Monet ori pe Renoir, sau poate văd în 3d o pictură de Van Gogh. Sau o oră de fizică în care elevii merg pe Marte, observă pe viu fenomenul lansării unei rachete pe orbită și apoi planifică o lansare de rachetă.

Planul pentru asemenea lecții există deja, însă problema fundamentală este disocierea între lecția din carte și lumea reală. Realitatea virtuală va acoperi acest decalaj, făcând aceste experiențe intuitive și reale.

Pînă atunci, vă așteptăm la Gateway VR Studio unde veți putea viziona filme scurte sau seriale în realitate virtuală sau chiar testa aplicațiile active, care implică interacțiunea utilizatorului cu mediul virtual.

Come play at Gateway!

Interviu preluat de pe www.cinemagia.ro

 

ABOUT THE AUTHOR

Andreea
Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.