09iun.

Soft Robotics: manușile cu care vei putea interacționa în VR

Soft Robotics: tehnologia care a fost folosită pentru a construi o pereche de mănuși ușoare și flexibile care permit utilizatorilor să simtă un feedback tactil atunci când interacționează cu mediile realității virtuale (VR).

soft robotics

Ce este acest Soft robotics?

Soft Robotics este subdomeniul roboticii care se focusează pe construcția de roboți din materiale asemănătoare celor care se găsesc în organismul uman. Tot la baza soft robotics se găsește abilitatea organismelor vii de a se adapta mediului în care se regăsesc. În contrast cu roboții construiți din materiale grele și robuste, noii roboți Soft sunt mult mai maleabili și mai ușor de utilizat mai ales în lucrul cu oamenii.

Inginerii de la Universitatea din San Diego au folosit mănușile pentru a simula în mod realistic sentimentul pe care îl ai când cânți la o claviatură de pian virtuală.

Actualmente interfețele VR constau în device-uri de tipul telecomandă care vibrează sau reacționează atunci când utilizatorul atinge o suprafața virtuală sau un obiect din acel mediu. „Nu sunt realistice”, a remarcat Jurgen Schulze, un cercetător de la Institutul Qualcomm din cadrul Universității San Diego și unul din autorii seniori ai proiectului.

„Nu poți atinge la propriu nimic și nici nu poți să simți o rezistență atunci când apeși un buton. Prin contrast încercăm să facem utilizatorul să simtă că este cu adevărat în acel mediu din punct de vedere tactil”.

Alte echipe de cercetare au mai lucrat în trecut la mănuși ca interfețe VR. Dar sunt destul de grosolane și realizate din materiale grele cum ar fi metalul. Mănușa despre care povestim are un exo-schelet moale care este echipat cu „mușchi” de tipul soft robotic care conferă mai multă ușurință și lejeritate în utilizare.

„Este un prim prototip, dar este surprinzător de eficient”, a declarat Michael Tolley, un profesor inginer de mecanică din cadrul Școlii de Inginerie de la Universitatea din San Diego.

Sistemul îmbină 3 componente principale: un senzor de tipul Leap Motion care detectează poziția și mișcările mâinilor utilizatorului, un panou de control fluidizat customizat care controlează mișcările mănușilor și componentele Soft Robotics care se umflă sau dezumflă individual pentru a mima forțele pe care le-ar putea găsi utilizatorul în mediul virtual.

Sistemul interacționeză cu un calculator care înfățișează o claviatură de pian virtuală cu un râu și niște copaci în fundal.

Unul din elementele cheie care se regăsesc în designul mănușii este o componentă Soft Robotic numită mușchiul Mckibben: cămăruțe din latex acoperite cu fibre împletite. Mușchii au reacția unor arcuri care aplică o forță atunci când utilizatorul își mișcâ degetele. Panoul controlează mușchii prin umflarea și dezumflarea acestora.

Cercetătorii au printat în 3D o formă care formează exo-scheletul moale al mânușilor. Astfel device-urile sunt mai usor de produs în masă. Alte materiale folosite au fost cauciucul siliconat și ariciul pentru încheieturi.

S-a mai derulat un studiu pilot informal pe 15 utilizatori din care 2 experți în interfețe VR. Cu toții au testat demo-ul care le-a permis să cânte la un pian în realitate virtuală. Tot ei au fost de acord cu faptul că mănușile au crescut vizibil experiența de „scufundare” în VR, care a fost descrisă drept „fascinantă” și  „uimitoare”.

Se lucrează intens la găsirea unor soluții pentru a face aceste mănuși mai ieftine, ușoare și compacte.

„Scopul nostru final este acela de a creea un device care să ofere o experiență cât mai bogată în VR „, a spus Tolley. „Imaginează-ți că vei putea folosi aceste mănuși pentru simularea operațiilor chirugicale sau chiar în jocuri”.

Luna aceasta la VRWorld în Londra a fost demonstrația practică a unui sistem similar, dar mai rudimentar, care a permis utilizatorilor să ciupească sau să ridice obiecte virtuale prin introducerea degetelor într-un braț robotic.

 

Informații preluate de pe https://eandt.theiet.org/content/articles/2017/05/robotic-gloves-allow-users-to-feel-objects-in-vr-environments/

ABOUT THE AUTHOR

Andreea
Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.