21nov.

HR si VR: Shell, training in realitatea virtuala pentru angajati

Încă o corporaţie se alătură celor care au descoperit beneficiiile realităţii virtuale pentru angajaţi. Shell începe training-ul in VR pentru angajaţii săi cu ajutorul celor de la EON Reality. De fapt, cele două companii lucrează împreună de ceva timp, în dezvoltarea şi testarea unui program de training pentru realimentarea avioanelor. Cu această ocazie, Shell a testat Virtual Trainer, o aplicaţie parte a unui program mai mare de AVR al celor de la EON Reality.

Procesul de realimentare a unei aeronave e foarte periculos şi delicat, în acelaşi timp, nu doar pentru operatorul responsabil de întreaga operaţiune, dar şi pentru avion, căci orice picătură care contaminează combustibilul ar putea avea efecte dezastruoase. Astfel, cei de la Shell au venit cu ideea unui simulator în realitatea virtuală, care să fie cât mai aproape de ceea ce se întâmplă în teren şi să ofere indicii vizuale celor care trec prin acest proces de training. Cel care învaţă noul proces intra în realitatea virtuală, în timp ce lecţiile sunt gestionate remote de un trainer live, care încarcă şi monitorizează întreaga sesiune. În plus, acest sistem permite o analiză a ratei de învăţare şi a felului în care se comportă angajaţii în mediul virtual, informaţii care mai târziu vor fi folosite pentru a îmbunătăţi procesul. EON Reality a gândit experienţa în realitatea virtuală că disponibilă pentru mai multe platforme, astfel că poate fi rulata pe Samsung Gear VR, Oculus Rift sau HTC Vive.

Shell nu sunt la prima experienţă de genul acesta, iar de-a lungul timpului au investit în lecţii virtuale, cu materiale video şi grafice interactive, care înlocuiesc experienţe mult mai scumpe şi rămân în beneficiul angajaţilor. Utilizarea de învăţare imersiva, în VR se pare că le-a dat deja rezultate financiare foarte bune olandezilor, pentru că au reuşit să economisească 200 de milioane de dolari prin intermediul a 12.000 de lecţii virtuale, asta după ce s-au eliminat costurile de dezvoltare ale acestora.

Vice preşedintele de resurse umane Shell, Jorrit van der Togt  a spus că întregul proces face parte dintr-o strategie digitală de 15 ani, care a început încă din 2002, şi care şi-a arătat beneficiile rapid.

We started by looking at the potential to move field learning into a virtual environment, but in fact virtual, immersive learning is a bigger play even than that.  It is faster, cheaper, more challenging and more fun than other types of learning – and it is also deeper. Where e-learning in the recent past was persuasive because it was cheaper to deliver, today’s immersive learning is compelling because it is better.”

Această strategie a lor este un plan bine dezvoltat, care ia datele din sistem şi le prelucrează pentru a obţine cele mai bune rezultate. Mai mult, au implementat-o şi în sistemul de recrutare, pentru că în fiecare an au peste o sută de mii de candidaţi pentru doar o mie de posturi. Aceştia trec printr-o aplicaţie computerizată, ajung la o serie de teste şi apoi la un interviu virtual şi doar după ce au trecut prin acest proces şi au fost selectaţi aceştia ajung să îşi cunoască viitori angajatori.  Noi ştiam deja că realitatea virtuală poate aduce o mulţime de beneficii în ceea ce priveşte resursele umane, şi începem treptat să vedem această tehnologie prezenta în departamentele de HR. Unele companii o folosesc deja în training-ul angajaţilor, acolo unde a cazul, în timp ce altele îi găsesc alte utilizări pentru departamentul de resurse umane, iar câteva idei găsiţi aici.

ABOUT THE AUTHOR

didi

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.