Rezerva Mondială de Seminţe
27feb.

Viziteaza Rezerva Mondială de Seminţe in realitatea virtuala

Poate aţi auzit de Rezerva Mondială de Seminţe aflată într-un munte îngheţat ce aparţine Norvegiei. Acum o puteţi vizita în realitatea virtuală şi intră într-un loc în care nu prea mulţi oameni au acces, mai ales că locul nici nu are personal care să vină în fiecare zi la muncă.

Turul în realitatea virtuală se găseşte aici şi inclusiv cei care nu au un dispozitiv de VR se pot bucura de o experienţă interesantă pe insula Svalbard pentru că există şi versiunea unui video 360. Experienţa începe fix la poarta de acces, unde descoperim şi sculptură de deasupra, realizată de artistul norvegian Dyveke Sanne. Aceasta sculptură, care poartă numele de Perpetual Repercussion este vizibilă de la distanţă, iar în timpul verilor polare reflectă lumina, în timp ce iarna peste 200 de cabluri de fibră optică îi oferă o nuanţă verzuie. Odată intraţi în Rezervă Mondială de Seminţe descoperim un spaţiu nu foarte mare, dar care include aproape un milion de specii de seminţe venite din ţări de pe întreaga planetă.

În cadrul turului descoperim că doar o cameră din cele trei disponibile este folosită şi că în total ar putea să găzduiască peste 4.5 milioane de varierati de culturi, cu câte 500 de variante separate, ceea ce înseamnă undeva la 2 miliarde de seminţe. Scopul acestei rezerve este să păstreze cât mai multe dintre materialul genetic unic al plantelor agricole de pe planetă, de aceea nici nu primesc seminţe de plante modificate genetic. Mai multe detalii despre seminţe şi cum sunt ţinute aflăm inclusiv de la vedetă Martha Stewart, iar curioşii se pot plimba nestingheriţi pe lângă cutiile care conţin pachetele special sigilate cu seminţe. Fiecare ţară îşi trimite propriile sale seminţe, într-un sistem de Black Box prin care permite Norvegiei să le găzduiască seminţele, ţara respectivă fiind singura care are acces la ele sau care le poate retrage în caz de nevoie.

Genul acesta de tur în realitatea virtuală e o idee bună pentru a populariza Rezervă Mondială de Seminţe, dar şi pentru a-l face mult mai accesibil ca informaţie pentru cei curioşi despre fascinantă clădire din adâncul muntelui din insula Svalbard.  Dacă vă plac astfel de tururi, aflaţi că şi Palatul de la Versailles sau chiar Capela Sixtină beneficiază de tururi în realitatea virtuală, numai bune pentru cei curioşi sau pasionaţi de istorie sau artă.

ABOUT THE AUTHOR

didi

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.