Realitatea virtuala
19aug.

Realitatea virtuala: avantaje si dezavantaje

Există numeroase discuţii despre realitatea virtuală şi care sunt avantajele şi dezavantajele acesteia. Realitatea virtuală s-a dovedit a fi deja folositoare în mai multe domenii în afară de entertainment. În plus, are avantajul de a fi una dintre tehnologiile cu dezvoltarea cea mai rapidă din ultima vreme, noi capabilităţi ale acesteia fiind adăugate mereu, la fel dezvoltându-se şi calitatea experienţelor pe care realitatea virtuală le oferă.

AVANTAJE

Unul dintre avantajele realităţii virtuale este adaptabilitatea aplicaţiilor acestora. Poate fi folosită atât în scop educaţional cât şi în scop medical. Spre exemplu, studenţii la medicină îşi exersează mâna pe manechine virtuale în loc să folosească corpul uman pentru diferite proceduri medicale, inclusiv asistentă la naştere.

De asemenea, există traininguri pentru diferite profesii care sunt realizate mai uşor şi mai eficient în realitatea virtuală. Spre exemplu, grănicerii din Dubai învaţa cum şi unde să se uite după arme sau alte obiecte ilegale pe care cei care intră în ţara le-ar putea avea în bagaje. Similar, şi şoferii de autobuz din Dubai învaţa să conducă folosindu-se de VR, în timp ce muncitorii de pe platformele petroliere îşi exersează anumite abilităţi în VR sau îşi înving frică de înălţime cu ajutorul realităţii virtuale pentru a-şi putea realiza jobul pe teren. Există o mulţime de exemple în care VR-ul este folosit ca formă de training chiar şi pentru situaţii de-a dreptul periculoase precum zonele de război sau atacurile armate în şcoli.

În ceea ce priveşte educaţia copiilor, realitatea virtuală le oferă o mulţime de resurse numai bune pentru experimentare – fizică sau chimia practic nu mai au limite pentru că tărâmul virtuală le oferă posibilitatea de încerca lucruri pe care în realitatea imediată nu ar putea să le testeze sau descoperi. Orele de istorie devin mai interesante pentru că headseturile de VR îi imersează în perioade, lumi sau oraşe dispărute şi le oferă şansa de vedea cu ochii lor cum arătau oraşe ca Londra în timpul războiului sau chiar Hiroshima după bombardament.

Realitatea virtuală se dovedeşte de ajutor şi pentru sănătatea mentală – terapeuţii au început să folosească headseturile de VR pentru a trata fobiile. Controlul asupra acestora interacţiuni se transfera în lumea virtuală şi oferă astfel posibilitatea de a trata o plajă mai largă de probleme şi de a repeta ori de câte ori nevoie acest tratament. La fel, realitatea virtuală se dovedeşte a fi de succes şi în tratamentul anxietăţii.

DEZAVANTAJE

Realitatea virtuală, mai ales că formă de entertainment, poate produce dependentă. Jocuril în VR sunt mult mai interesante decât cele simple pentru că se întâmplă într-un mediu complet imersiv, iar izolarea de lumea înconjurătoare se poate produce mult mai repede sau mai profund. Evident, moderaţia în toate este întotdeauna cea mai bună soluţie, iar majoritatea celor care au folosit realitatea virtuală nu au întâmpinat probleme. De altfel, petrecerea de mult timp cu în VR este şi dificilă pentru că după o vremea headsetul nu mai este la fel de confortabil.

Un alt dezavantaj este răul fizic – deşi este întâlnit la puţini oameni, sunt şi câţiva care suferă mai ales de rău de mişcare. Acesta poate fi declanşat de unele activităţi în VR, mai ales cele care presupun o mişcare rapidă şi intensă cum ar fi, spre exemplu, o plimbare în rollercoaster.  De altfel, utilizarea îndelungată a unui headset de realitatea virtuală atrage după sine asemenea efecte, numite cybersickess, aşa că o pauză de la joacă pentru a odihni ochii şi capul este binevenită. Per total, dezavantajele pe care VR-ul le are sunt mici în comparaţie cu beneficiile pe care această tehnologie le are şi pe care continua să le dezvolte. E un tool util în educaţie, pentru santatea mentală, pentru entertainment şi chiar pentru vânzări, pentru că multe campanii de marketing sau de comunicare au apelat la experienţe de VR pentru a-şi promova serviciile sau produsele.

ABOUT THE AUTHOR

didi

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.