gaura neagra
28nov.

Viziteaza o gaura neagra in realitatea virtuala

Pasionaţii de astronomie pot acum să viziteze o gaura neagra în realitatea virtuală. Fizic, n-am putea nicicând să ne apropiem de una, în primul rând pentru că se afla la peste 25 de mii de ani-lumină de Pământ, dar şi pentru că forţele gravitaţionale care acţionează în jurul acesteia ar fi imposibil de înfruntat de o fiinţă umană.

Însă realitatea virtuală ne aduce acum posibilitatea de a vedea cum arată una şi cum e o interacţiune apropiată cu o gaura neagra. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Radboud din Olanda şi cei de la Institutul Goethe din Germania au realizat o experienţă în realitatea virtuală în baza fotografiilor existente cu Sagittarius A*, o gaura neagra aflată în apropierea galaxiei noastre, Calea Lactee.

Our virtual reality simulation creates one of the most realistic views of the direct surroundings of the black hole and will help us to learn more about how black holes behave. Traveling to a black hole in our lifetime is impossible, so immersive visualizations like this can help us understand more about these systems from where we are,” a declarat Jordy Davelaar, autor al lucrării ştiinţifice care stă la baza acestui proiect.

Această simulare are nu doar un rolul de a stăvili curiozitatea celor pasionaţi de astronomie şi care şi-ar dori să studieze mai îndeaproape aceste fenomene. Poate avea şi un scop educaţional, copiii care au experimentat până acum această aplicaţie în realitatea virtuală au avut de învăţat din ea şi s-a dovedit, deci, în a fi o unealtă foarte bună pentru explicaţii complicate. Vizualizările au un mare potenţial, copiii au făcut cunoştinţă astfel cu fenomenul găurilor negre şi chiar au avut ceva de învăţat din acest proces. Mai departe, genul acesta de vizualizări şi pot adresa unei audienţe mai largi.

„The visualisations that we produced have a great potential for outreach. We used them to introduce children to the phenomenon of black holes, and they really learned something from it. This suggests that immersive virtual reality visualizations are a great tool to show our work to a broader audience, even when it involves very complicated systems like black holes.

Nu e pentru prima oară când vedem că realitatea virtuală îşi găseşte utilizări mai departe de jocuri şi entertainment. În mai multe şcoli din lume am văzut-o folosită drept un tool educaţional, fie pentru că elevii să vadă cum arată lumea în cel de-al doilea război mondial sau după bombardarea oraşului Hiroshima. În plus, cei de la Google o folosesc pentru a ne oferi o galerie virtuală a unor monumente dispărute, Palatul Versailles oferă tururi în realitatea virtuală şi tot cei de la Google oferă laboratoare în realitate virtuală pentru studenţi.

ABOUT THE AUTHOR

didi

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.