29mart.

Opere de arta in realitatea virtuala pentru cei care nu vad

Cei cu probleme de vedere au acum şansa să experimenteze opere de arta in realitatea virtuala. Ideea le aparţine cehilor de la Galeria Naţională de Artă din Praga, care au dezvoltat un program special pentru cele mai importante sau cunoscute sculpturi.

Faţă de experienţele obişnuite din realitatea virtuală, aşa cum le ştim noi, vizitatorii cu probleme de vedere nu îşi vor pune o cască pe ochi ci o pereche de mănuşi cu tehnologie responsivă. Experienţele fac parte dintr-o expoziţie intitulată „Touching Masterpieces” şi este realizată în parteneriat cu Geometry Prague, NeuroDigital şi Leontinka Foundation, o organizaţie caritabilă care se ocupă de copiii cu probleme de vedere.

Noua expoziţie le oferă celor care nu pot vedea ocazia de a pipăi, cu ajutorul unor mănuşi speciale, opere precum Bustul lui Neferititi, David de Michelangelo sau Venus din Milo. Tehnologia a fost dezvoltată într-un asemenea fel încât poate simula diferite tipuri de texturi ale pielii şi să le ofere celor care nu văd o percepţie 3D cât mai aproape de realitate.

Cei de la NeuroDigital iniţial s-au axat pe îmbunătăţirea vieţii prin tehnologie, iniţial fiind focusati pe cercetare în domeniul aerospaţial şi al sănătăţii, însă au decis să meargă în această nouă direcţie după ce au fost abordaţi de Geometry Prague. Reprezentatul acesteia din urmă, Julia Dovlatova, spune:

Datorită curiozităţii, dorinţei de inovare şi pasiunii pentru creativitate, am realizat că tehnologia haptică special adaptată poate deschide uşa pentru experienţe artistice unice pentru orbi. Colaborarea noastră cu cu NeuroDigital ne-a ajutat să ajustat mănuşile haptice pentru a putea „vedea” arta prin intermediul tehnologiei realităţii virtuale.

Ştim deja că realitatea virtuală îşi găseşte din ce în ce mai multe utilizări în medicină, spre exemplu, unde este folosită pentru tratarea dependeţelor (droguri, alcool) sau a fobiilor, iar cea augmentată oferă o paletă largă de experienţe cu rol educativ.

Sursa: Campaignlive.co.uk

ABOUT THE AUTHOR

didi

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.