jocurile vr
07iul.

Jocurile in VR ajuta in tratamentul arsurilor la copii

Jocurile in VR sunt următorul pas în ajutorul copiilor care suferă de arsuri. Studiul a fost făcut la un spital de pediatrie din America, pe un număr de 90 de copii, care s-au putut bucura de experienţe de realitate virtuală în timp ce pansamentele rănilor le erau schimbate.

Procesul e unul destul de traumatizant pentru cei mici, nu doar din cauza durerilor, dar şi pentru că le cauzează anxietate şi panică, iar medicii doresc să le reducă pe cât posibil efectele negative ale acestor operaţiuni medicale. Mai mult, unii copii primesc doze de analgezice sau opioide, care pe termen lung au un impact negativ asupra lor. Astfel, un grup de medici a ales să folosească realitatea virtuală pe aproape o sută de pacienţi cu vârstele cuprinse între 6-17 ani. O parte dintre ei s-au bucurat de jocurile în VR active, în care luau parte la experienţa folosindu-şi doar capul, iar alţii au avut parte de experienţe pasive, în care doar urmăreau filmuleţul în realitatea virtuală

Jocul în VR, Virtual River Cruise, a fost gândit special pentru acest proiect, luând în considerare mai mulţi factori: să vină cu un vizual pe măsură, mediul virtual fiind cu zăpadă, care induce senzaţia de rece, iar al doilea, să fie un proces cognitiv, care să încurajeze o implicare activă. Conform studiului, pacienţii care au avut parte de experienţă activa au fost cei care au raportat cele mai puţine senzaţii dureroase în timpul procesului medical, iar atât pacienţii cât şi cei implicaţi în actul medical au raportat o experienţă pozitivă cu folosirea jocului.

Medicul responsabil pentru acest experiment spera că această tehnologie să poate fi folosită şi acasă, pentru că mulţi pacienţi mai au nevoie de îngrijiri la domiciliu, iar acest proces ar fi mult uşurat. Avantajul major al jocului Virtual River Cruise este că poate fi folosit şi pe un smartphone, nu are neapărat nevoie de o cască de realitate virtuală, ci doar de ochelari VR potriviţi pentru telefon.

Nu e pentru prima oară când aflăm de utilitatea realităţii virtuale în medicină – de la ajutorul pe care îl poate oferi celor din categorii vulnerabile, până la tratamentul unor fobii sau ca formă de învăţare, VR-ul devine un tool de succes şi în acest domeniu. Fiind un mediu complet imersiv, controlabil, în care utilizatorul intra cu totul în lumea virtuală şi are controlul asupra experienţelor pe care le trăieşte, realitatea virtuală e nu doar o formă de entertainment de succes, dar şi o resursă bună pentru traininguri, procese de învăţare sau experimentare şi relaxare.

ABOUT THE AUTHOR

didi

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.