21ian.

Realitatea virtuala face disponibile siturile arheologice

Pe lângă aportul pe care îl aduce în educație, realitatea virtuală ajunge acum în arheologie, unde oamenii de știință o folosesc pentru a face disponibile siturile la care se ajunge greu.  Unul dintre acestea, care beneficiază de aportul tehnologiei, este în apropiere de Los Angeles, California.

Pleito este unul dintre cele elaborat picatate situri arheologice din lume, în timp ce peșteră Cache are una dintre cele mai importante colecții de obiecte perisabile descoperite în America. La ambele este greu de ajuns, așa că echipă de cercetători a venit cu ideea de a le face disponibile în realitatea virtuală, mai ales că sunt foarte importante pentru un anumit trib de amero-indieni.

Cercetătorii de la Universitatea din Central Lancashire, din Marea Britanie, au făcut o serie de fotografii și scanări cu ajutorul laserului ale acestor obiective. Apoi, cu prin intermediul fotometriei au realizat un prototip în VR. În vara anului trecut, cercetătorii au mers cu prototipul în rezervația amero-indienilor și le-au oferit șansa de a vedea și interacționa cu artefacte la care altfel nu ar fi avut un acces facil. Mai mult, acest gen de interacțiune ajută și la conservarea unor ritualuri antice ale membrilor tribului.

Pe lângă acest aspect, tehnologiile de procesare precum DStretch și Reflective Transformation Imaging ajută la a suprapune, digital, peste geometria peșterii, imagini care în mod normal nu ar fi la fel de vizibile cu ochiul liber. Astfel, cei care se plimbă, virtual, prin peșteră pot observă cum arată în diferite momente din timp.

Realitatea virtuală nu e folosită pentru prima oară în așa ceva, similar s-a lucrat și pentru piramidele egiptene sau pentru o imersiune în laboratorul lui Nikola Tesla, iar tehnologia VR pentru acest domeniu este abia la începutul explorării. E cea mai bun metodă de a învață despre diferite monumente istorice sau situri arheologice fără a le daună. Asemenea aplicații am văzut și în Paris, unde tehnologia a fost plasată în zonele de importantă istorică sau chiar în sălile de clasă, unde elevii au putut experimenta momente importante din trecut cu ajutorul realității virtuale.

ABOUT THE AUTHOR

didi
COMMENT (1)
Oil in Our Creeks, un nou documentar in realitatea virtuala / ianuarie 24, 2018

[…] acestui an. Nu este singura experienţa de gen despre care am aflat în ultima perioadă, inclusiv siturile arheologice au ajuns temă de realitatea virtuală, în timp ce evenimentele istorice le sunt prezentate elevilor în VR pentru o mai bună […]

Răspunde

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.