mona lisa
17iun.

Admir-o pe Mona Lisa in realitatea virtuala

Pentru că se fac 500 de ani de când Leonardo Da Vinci a murit, muzeul Luvru lansează o retrospectivă a lucrărilor sale din care, evident, nu putea lipsi Mona Lisa.

Astfel alături de cei de la HTC Vive, au pregătit o experienţă în care curioşii o pot admira pe Mona Lisa în realitatea virtuală: Mona Lisa: Beyond the Glass. Este o premieră prin care cei pasionaţi de artă şi nu numai pot ajunge să vadă în detaliu capodoperă de artă şi să descopere detalii ascunse privirii sau care pot fi observate doar dacă eşti singur în fata picturii, fără hoardele de turişti.  Pe lângă aceste detalii, cei care îşi vor pune pe ochi headsetul de realitate virtuală vor afla şi despre tehnica pe care marele Leonardo Da Vinci a folosit-o pentru a realiza tabloul şi povestea modelului cu zâmbetul atât de misterios.

“On the occasion of the Leonardo da Vinci exhibition and for the very first time, the Musée du Louvre îs delighted to present a virtual reality experience, în partnership with HTC Vive Arts,” spune Dominique de Font-Réaulx, Director al programelor culturale în cadrul muzeului Luvru. “The public will be able to discover an immersive experience of an extraordinary masterpiece. This collaboration will allow visitors to meet and learn more about the Mona Lisa herself, beyond the myths and legends that have accompanied her for more than 500 years.”

mona lisa

Cei de la HTC s-au arătat foarte onoraţi că pot oferi această experienţă, într-o modalitate care o face disponibilă şi celor care nu au cum să ajungă până la Paris să o vadă cu propriii ochi. Mona Lisa: Beyond the Glass va putea fi găsită şi pe Viveport şi alte platforme de realitate virtuală cât de curând, pentru moment fiind disponibilă doar la Luvru, în cadrul expoziţiei dedicate lui Leonardo Da Vinci. Nu e pentru prima oară când arta ajunge în realitatea virtuală – Google Arts & Culture este o platformă gândită să aducă la viaţa inclusiv monumente istorice demult pierdute, iar obiectivele turistice prind o nouă viaţă datorită tehnologiei VR. Am văzut-o întâmplându-se pentru mormântul lui Nefertari, pentru Domus Aureus al lui Nero sau pentru Circus Maximus din Roma. La  Gateway VR Studio avem deja ceva pentru pasionaţii de artă, care îl pot studia îndeaproape pe Van Gogh.

didi

ABOUT THE AUTHOR

didi

Leave A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.