14dec.

Ce sistem VR ți se potrivește? Află mai multe!

Acum că ai aflat ce este realitatea virtuală, este momentul să îți povestim câte ceva despre fiecare sistem VR pe care o poți, să spunem, rula. Probabil că ți-au trecut multe informații pe la urechi așa că vom face tot posibilul să clarificăm situația.

HTC Vive  este sistemul VR creat în colaborare cu gigantul Valve și jocurile de tip PC.  Se atașează unui PC și lucrează prin bine cunoscutul sistem de gaming Steam by Valve. Este considerat a fi cel mai bun sistem VR de pe piață la ora actuală dar prețul este destul de mare, din păcate.

Vive-ul vine la pachet cu 70 de senzori care oferă localizarea căștii de 360 de grade și o rată de refresh de 90 Hz; statut care este cheia către a menține nivelul latenței scăzut – termen tehnic pentru răul de mișcare. Din fericire aceasta nu este o problemă foarte des întâlnită în ceea ce privește aplicațiile disponibile pentru HTC Vive.

Pe lângă prețul nu tocmai prietenos  pe care îl are – care nu include PCul, HTC Vive necesită și destul de mult spațiu, dar având în vedere că este cel mai bun sistem VR de pe piață la ora actuală merită să vii să îl testezi personal la Gateway VR Studio.

Despre jocurile și aplicațiile disponibile vom povesti în următorul articol.

HTC VIVE sistem VR

 

Oculus Rift este un sistem VR care a dat startul unei isterii VR. Dezvoltat de către Palmer Luckey, finanțat de Kickstarter și preluat cu entuziasm de către Facebook pentru modesta sumă de 2 miliarde de dolari, Rift-ul se conectează în sloturile  DVI și USB ale PCului tău și îți urmărește capul pentru a produce imagini 3d pe ecranele stereo.

Ediția Rift pentru publicul larg folosește o rezolulție de 2160 x 1200, lucrează cu 233 de milioane de pixeli pe secundă cu o rată de refresh de 9o Hz.  Nu îți dă din păcate aceeași libertate de mișcare precum HTC VIVE și nici aplicațiile nu ni se par la fel de reușite.  Oculus nu este un sistem VR la fel de mult axat pe mișcare, așa cum este HTC Vive ul.

Având în vedere că este conectat la un PC, totuși are mult mai multă putere decât Playstation VR.

Pe lângă jocuri, Oculus oferă aplicații variate precum Discovery VR, care îți permite să explorezi epave sau alte locuri din jurul lumii prin intermediul video-urilor de 360 de grade. De fapt, majoritatea aplicațiilor se bazează pe fotografii de tip 360 grade – ceea ce ne amintește oarecum de Samsung Gear.

Există și o mini selecție de filme scurte sau experiențe de tip film care este destul de reușită. După cum am spus, vom detalia experiențele disponibile la Gateway VR Studio în postarea următoare.

oculus rift sistem VR

 

Playstation VR este ceea ce majoritatea publicului larg percepe a fi o “realitate virtuală decentă“. Nu este un sistem VR perfect dar targetează iubitorii de console și într-un final este un accesoriu destul de cool pentru PS4. Este un sistem VR pe care ți-l poți permite cu mult mai multă lejeritate și la tine acasă, o referință pentru realitatea virtuală mainstream. Tehnologia nu se compară cu cea a competitorilor săi dar rămâne o variantă de luat în considerare.

playstation sistem VR

Încheiem astfel seria sistemelor VR care operează cu un PC  sau consolă și ne îndreptăm spre telefonia mobilă și încorporată în sistem.

 

Noul Samsung Gear VR nu arată cu mult altfel față de predecesorul său dar a avut parte de câteva îmbunătățiri care fac să merite investiția. Datorită aerisilor noi nu se mai aburește atât de puternic. Experiența VR depinde de ce  telefon Samsung vei folosi și nu se compară cu experiențele oferite de căștile care se contectează la un PC.

Poți folosi: Galaxy Note 7, S7, S7 Edge, Note 5, S6, S6 Edge or S6 Edge+.

Samsung gear sistem VR

 

Unul din cele mai bune sisteme VR este Google’s Daydream VR platform. Nu este compatibil momentan decât cu noul Pixel Phone al lui Google dar probabil va deveni compatibil și cu restul telefoanelor. 

Google Daydream sistem VR

Cea mai ieftină modalitate  de a experimenta realitatea virtuală – dacă nu îți faci totuși timp să vii câteva minute la Gateway VR Studio – este Google Cardboard. Practic îți bagi telefonul într-o pereche de ochelari de carton și îți poți face o idee de ce poate însemna realitatea virtuală. Telefonul tău conține niște senzori giroscopici și niște sisteme de poziționare care să îți urmărească la un nivel decent mișcările capului. Calitatea se pierde în ceea ce privește lentilele, procesarea și placa video. Dar asta e problema cu toate sistemele VR pentru telefoane mobile dacă ne întrebi pe noi 🙂

google-cardboard sistem VR

 

Microsoft HoloLens nu este nici pe departe o copie a celorlalte sisteme de realitate virtuală. Acest sistem  mixează realitatea virtuală cu cea augmentată – despre care vă promitem să scriem un articol dedicat în curând – pentru a crea una din cele mai ambițioase lansări plănuite până acum. O poți cumpăra dacă ești curajos și ai și ceva bani de cheltuit. Casca îmbină elemente din lumea reală cu imagini virtuale holografice. Adică poți să îți vezi turneul preferat de Minecraft pe masa ta din bucătărie sau să mergi pe Marte chiar la tine în sufragerie.

Folosind tehnologia de tip Kinect pentru a recunoaște gesturi sau comenzi vocale, casca are un câmp vizual de 120 de grade pe ambele axe și este capabilă de vizualuri high definition dar este încă la nivel mic dacă o comparăm cu Vive sau cu Oculus.

Ceea ce este important cu  adevărat este că nu există o conexiune la un PC – casca are propriul ei sistem Windows 10 înglobat și funcționează pe baterii.

 

microsoft hololens sistem VR

 

Noul Fove 0 se diferențiază de Oculus Rift sau Playstation VR pentru ca deține ceea ce numim interactive eye tracking, adică un mod care urmărește interactiv privirea. În cască există un senzor infraroșu care pur și simplu monitorizează ochii purtătorului, oferind o nouă metodă de control când vine vorba de realism.

Cu Fove este posbilă simularea adâncimii câmpurilor vizuale datorită sistemului care știe exact la ce te uiți. Rezultatul este cel scontat: virtualul pare mult mai real. Setupul Fove este un display de 5.7 inch, 1440p, cu un câmp vizual de peste 100 de grade, 90 fps rată de frameuri și eye tracking măsurat la 120 fps. Pe viitor compania promite modele mult mai reduse ca dimenisuni și greutate.

fove sistem VR

 

Razer’s OSVR nu este un sistem VR  rival al celor precum Oculus Rift, Playstation VR sau Samsung VR. De fapt scopul său este acela de a ușura traiul celor care dezvoltă lumile virtuale  fără să fie limitați de probleme tehnice (sofware sau hardware).

Dacă ești developer îți poți lua acum  OSVR Hacker Developer Kit 2 . Displayul său dual OLED de 2160 x 1200 îl situează chiar alături de numele mari. Bineînțeles că mai există câteva probleme legate de confort de rezolvat. Cum spune și numele, casca rămâne  open source,  permițând unor terțe persoane să facă ce doresc cu ea.

OSVR sistem VR

Aici se încheie articolul nostru despre sistemele care te ajută să pătrunzi în realitatea virtuală. Te așteptam la Gateway VR Studio să testezi 3 dintre ele: HTC Vive, Oculus Rift și Playstation VR.

În articolele ce urmează povestim despre aplicațiile disponibile în realitatea virtuală, realitatea augmentată și noi modalități inovatoare ce țin de această nouă și interesantă lume.

ABOUT THE AUTHOR

Andreea
Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams
COMMENT (1)
Bolfa / mai 31, 2019

Buna seara doresc sa achizitionez aparatura virtual reality pt cabinet de psihoterapie.

Răspunde

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.